Az étkezéssel kapcsolatos egyik leggyakoribb intolerancia a gluténérzékenység. A probléma gyerekkortól idős korig bármikor jelentkezhet, a tünetei az egészen enyhéktől a folyamatosan jelen levő kellemetlenségekig tartanak. A tünetek általában a következők szoktak lenni: hasmenés, haspuffadás, étvágytalanság, súlyvesztés, valamint a gluténérzékenység gyakran laktózintoleranciával is együtt jár. Általános tünetei lehetnek még a vérszegénység, fáradékonyság, csontproblémák, vagy a hajhullás is, ugyanis a vitaminok, ásványi anyagok nem megfelelő felszívódása rendkívül sokrétű hatással lehet szervezetünkre. Látható azonban, hogy a tünetek viszonylag általánosak, számos más problémára is utalhatnak. Emiatt, ha felmerül a gluténérzékenység gyanúja, akkor ez konkrét tesztet érdemes végeztetni, szakorvos segítségével.
A gluténérzékeny kezelésére egy lehetőségünk van, mégpedig a megelőzés, ugyanis gyógymód nincs a problémára. Ez azt jelenti, hogy akinél diagnosztizálják a betegséget, annak utána kizárólag olyan ételeket szabad fogyasztania, melyek gluténmentesek. Szerencsére minden élelmiszer és étel esetén meg kell jelölni, ha glutént tartalmaz(hat) a termék, így az érzékenyek biztosak lehetnek abban, hogy megfelelő ételt fogyasztanak. Ez különösen fontos amiatt, hogy általában az érzékenyek minimális mennyiségű glutént sem fogyaszthatnak, ugyanis azonnal komoly tüneteik jelentkezhetnek.